fbpx
Masło Ghee dla kobiet w ciąży i połogu - Shakti Doula | Joga w ciąży
Pregnancy Yoga, Doula, Healthy pregnancy, fit in pregnancy, exercises for pregnant woman, pregnancy yoga in Copenhagen, doula in Copenhagen Joga w ciąży, ćwiczenia dla kobiet w ciąży, przygotowanie do porodu, szkoła rodzenia
1157
post-template-default,single,single-post,postid-1157,single-format-standard,bridge-core-1.0.4,cookies-not-set,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-child-theme-ver-11.2.1513435585,qode-theme-ver-18.0.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive
 

Masło Ghee dla kobiet w ciąży i w połogu.

Masło Ghee dla kobiet w ciąży

Masło Ghee dla kobiet w ciąży i w połogu.

Masło Ghee ma powszechne zastosowanie, lesz szczególnie polecane jest dla kobiet w ciąży i w połogu.

Ghee, czyli masło klarowane (oczyszczone) używane w tradycyjnej kuchni hinduskiej jest zrobione z masła, które w procesie podgrzewania zostaje oczyszczone z substancji stałych, szumowin i osadów takich jak m.in. kazeina, laktoza i inne.

 

 

W takiej postaci masło jest najzdrowsze i trwałe, ponieważ nie ulega jełczeniu.  Dlatego chcę zachęcić Was do wypróbowania i poczytania o zaletach ghee – masła oczyszczonego, klarowanego.

 

Korzyści gotowania i konsumowania masła klarowanego:

Masło klarowane jest świetne w gotowaniu – nie zawiera substancji stałych mleka, dlatego można je podgrzewać do bardzo wysokich temperatur. Ghee jest uznane za jedno z najlepszych do smażenia, duszenia, pieczenia i gotowania. Substancje stałe w klasycznym maśle podczas podgrzewania palą się, co nadaje specyficzny zapach i smak w potrawie. Ten proces nie zachodzi w maśle ghee.

Masło oczyszczone prawie nie posiada laktozy ani kazeiny – podczas oczyszczania substancje mleka są usuwane, dlatego jest ono idealne dla osób, które ciężko tolerują laktozę lub kazeinę. Bardzo ważne jest jednak dokładne oczyszczenie masła, ponieważ minimalne ilości nadal mogą w nim pozostać.

 

Ghee może obniżyć poziom cholesterolu –  współcześni naukowcy badają właściwości masła klarowanego i potwierdzają, że obniża ono niezdrowy rodzaj cholesterolu. Normalne masło powoduje jego wzrost.

 

Masło klarowane jest bogate w naturalne przeciwutleniacze, składa się głównie z kwasów tłuszczowych o krótkim łańcuchu. Te krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, obecne w maśle oczyszczonym, są metabolizowane i wykorzystywane jako źródło energii bezpośrednio przez wątrobę i  przechowywane w organizmie w postaci tłuszczu.

 

Masło klarowane ma alkalizujący (zasadowy) odczyn, czyli zdrowy dla organizmu. Dla porównania – klasyczne masło zakwasza. Masło ghee jest bardzo zdrowe dla kobiet w ciąży i po porodzie, w okresie połogu i karmienia piersią.

 

Zgodnie z ajruwedą – masło klarowane należy do pożywienia satwicznego (sattvic food – czyste, naturalne, lekkie, energetyzujące, a  masło klasyczne natomiast należy do tamastycznego pożywienia (tamasic food – ciężkie, odbierające energię).

 

Ghee używane jest również do masażu i leczenia zmian skórnych.

 

Łagodzi  i goi układ trawienny – przyspiesza gojenie się ran i żołądkowo- jelitowych stanów zapalnych.

 

Masło klarowane ma wspaniały delikatny ale wyrazisty smak – pokochałam ten smak, odkąd zaczęłam go używać do gotowania i okraszania jedzenia. Ghee przypomina troszkę smak orzecha i jest lekko słodkie, co sprawia, że potrawy stają się smaczniejsze. Bardzo smakuje dzieciom.

 

Masło klarowane można kupić gotowe w sklepie, choć często jest dość drogie (jak wszystkie „nowości” na rynku), dlatego proponuję Ci zrobienie go w domu. Jest bardzo proste i szybkie do wykonania.

 

Przepis:

 

Potrzebujesz najlepiej ekologicznego i niesolonego masła.

 

 

Włóż masło do garnka i podgrzej na małym ogniu.

 

 

Pozostaw, aby gotowało się przez kilka minut (nie przypal), aż utworzy się piana na samym wierzchu.

Usuń pianę łyżką albo przefiltruj przez gazę.

 

 

Wlej do miseczki. Powinno mieć przezroczysty, złoty kolor.

 

 

Pozostaw aż ostygnie i stwardnieje.

 

Masło klarowane nie jełczeje, dlatego nie trzeba przechowywać go w lodówce. Można je używać przez około 6 – 8 miesięcy.

 

Sat Nam,

No Comments

Post A Comment

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

If you agree to these terms, please click here.